Educatie Financiara

10 moduri în care părinții își pot educa financiar copiii

O întrebare pe care o au de obcei părinții în ceea ce privește educația financiară este: care este  momentul potrivit pentru a incepe educatia financiara a copiilor? Există teama de a nu încerca prea devreme să familiarizeze copiii cu noțiuni pe care ei să nu le poată înțelege.

Copiii au însă o capacitate de absorbție a informațiilor foarte mare,  putând asimila noțiuni de educație financiară de la vârste foarte fragede, dacă informația le este prezentată prin joc într-o maniera în care acețtia să o îndragească.

 În continuare 10 idei de educației financiară:

 1

Vorbiți-le copiilor despre cum luați deciziile financiare în familie. Explicați-le despre cum luați deciziile când doriți să achiziționați un anumit bun
Stabiliți o seară pe săptămână sau pe lună pentru jocuri. Jucați jocuri care îi vor învăța pe copii despre bani, cum ar fi Monopoly, și ajutați-i să facă conexiuni în viața reală.

 2

 3

Provocați-i pe toți membrii familiei să economisească mărunțișul. Încurajați-i să pună banii mărunți într-un borcan la sfârșitul fiecărei zile.
Explicați-le ce se întâmplă când retrageți bani de la bancomatul unei bănci (ATM). Copii văd adesea părinții retrăgând bani de la ATM dar nu știu de unde vin acei bani.

4

 5

Încurajați-vă copiii să facă voluntariat și să doneze bani pentru o cauză de care sunt interesați. Faceți-le cunoscute locurile unde faceți voluntariat și donați banii. Explicați-le de ce faceți voluntariat și de ce donați bani.
Învățați copii să împartă banii pe care îi au în 3 categorii: economii, bani de cheltuială și bani pentru donații. Explicați-le cum să stabilească proporțiile corecte pentru fiecare categorie.

 6

 7

Faceți voluntariat cu întreaga familie la o asociație locală sau participați la o strângere de fonduri.  Explicați-le că prin donații ajută asociațiile de caritate să atingă obiectivele lor financiare.
Copiii trebuie să înțeleagă importanța economisirii. Luați-vă copiii la bancă atunci când depuneți economiile în contul lor și evidențiați cu cât a crescut soldul contului.

 8

 9

Pentru a încuraja copiii să economisească concepeți un plan de bonificare, de exemplu acordați-le 50 de bani în plus pentru fiecare leu economisit de copii.
Copiii trebuie să înțeleagă că este important să economisească 10% din banii pe care îi primesc. Concepeți un plan de economisire pentru copil pentru achiziționarea unui bun și încurajați-l  să economisească 10 bani pentru fiecare leu primit până atinge obiectivul.

 10