Educatie Financiara

Gestionarea bugetului de venituri si cheltuieli

          Bugetul familial este un plan financiar conform căruia familia/gopodăria alocă venituri pentru cheltuielile personale, rambursarea datoriilor, investiții și economii. Cheltuielile din trecut și datoria personală reprezintă pilonii pentru crearea bugetului familial, punctul de plecare pentru planificarea bugetară. Există mai multe instrumente utilizate pentru a construi un buget personal și de familie. Indiferent de instrumentul utilizat, precizia unui buget depinde de acuratețea și de actualitatea datelor utilizate. Vă punem la dispoziție pe site-ul nostru un CALCULATOR DE BUGET PERSONAL (dați click aici pentru a-l accesa) pentru a ușura acest proces. Puteți tipări sau salva bugetul construit, sau il puteti trimite pe e-mail.

ETAPE NECESARE PENTRU CONSTRUIREA BUGETULUI

• Menținerea documentelor dvs. de venit în ordine - dacă sunteți contribuabil, trebuie să țineți evidența câștigurilor dvs. pe o perioadă mai lungă. Dacă este necesar, permite completarea corectă a declarației fiscală sau verificarea sumelor impozitate. De asemenea, poate fi de ajutor în stabilirea și verificarea contribuțiilor la fondul de asigurare socială care trebuie plătite, în special atunci când acestea sunt transferate electronic.

• Dezvoltarea bugetului pentru anul precedent - pentru aceasta, trebuie să țineți cont de toate plățile și facturile din anul precedent și, în special, de toate sursele de venit.

• Dezvoltarea bugetului pe baza prognozei pentru anul viitor - ar trebui să se țină seama nu numai de creșterea cheltuielilor personale în raport cu creșterea costului vieții, ci și de necesitatea creării unui fond de urgență în caz de dificultate (cum ar fi pierderea temporară a muncii). 

• Stabilirea unui buget lunar - conform bugetului de lucru, costurile și veniturile sunt distribuite pe parcursul celor 12 luni ale anului.

• Urmărirea executării bugetului - se verifică periodic toate cheltuielile, de ex. achizițiile, încasările și plățile prin carduri de debit, precum și extrasele bancare. De asemenea, trebuie făcute ajustările necesare, astfel încât să existe întotdeauna niște bani disponibili pentru a face față unor situații neașteptate (de exemplu, pentru a repara mașina dacă este necesar).

 SFATURI UTILE

  • Evitați cheluielile inutile.
  • Analizați cu atenție prețurile înainte de a cumpăra orice bun sau serviciu și evitați să plătiți pe credit echivalentul cheltuielilor zilnice, cum ar fi alimentele sau combustibilii.
  • Toți avem datorii: credite ipotecare, carduri de credit, împrumuturi personale și așa mai departe. Plățile prioritare sunt: facturile - care trebuie plătite mai întâi - pentru a vă permite să supraviețuiți, cum ar fi ratele de locuință (ipotecă) / chiria și facturile la electricitate, etc. Cel mai rău lucru este să ignorați încercările creditorilor de a vă contacta - aceasta ar putea conduce la acțiuni în justiție care afectează ratingul dvs. (reputația).
  • Contactați companiile cărora le datorați bani. Fiți deschisi și cinstiți în legătură cu circumstanțele și încercați să ajungeți la un acord de rambursare pe care îl puteți permite. În cazul în care apare o problemă financiară temporară - nu ezitați să vă contactați furnizorul de energie, compania de telefonie, etc și solicitați amânarea plății.
  •  Nu faceți alte împrumuturi pentru a rambursa. Puteți să vă îngropați mai adânc.  Instituțiile care vă oferă diferite soluții pot prezenta câteva avantaje de moment,  dar împrumutatul va fi încărcat de dobânzi și de alte obligații de rambursare mari pe care nu le veți putea onora, chiar dacă este vorba de împrumuturi mici. Aceste companii care incarca clientii cu rate scandaloase ridicate ale dobanzii caută victime, doar acei oameni care sunt sub presiune financiara.